בוריס גלפנד אומנם לא ניצח, לצערנו, באליפות העולם בשחמט שהסתיימה לאחרונה, אבל האליפות עצמה והעיסוק המוגבר בשחמט בעקבותיה הזכירו לי דיון על הקשר בין קביעת סדרי עדיפויות לקבלת החלטות.
הדיון מתחיל בשאלה מה עדיף: מלכה או צריח ופרש? לכל אדם ששמע משהו על שחמט, גם אם אינו שחקן שחמט בפועל, ברור כי המלכה עדיפה על כלי אחר (המלך אינו כלול בדיון). אבל האם היא עדיפה על צריח ופרש גם יחד? מי ששולט ברזי השחמט יכול לתת תשובה, אבל לאדם מן הישוב התשובה אינה מובנת מאליה. משהו חסר.
בואו נעבור לתחום קבל ההחלטות. נניח כי עומדות בפנינו מספר משימות או מטלות הדורשות את התייחסותנו. באיזו משימה נתחיל? איזו מטלה נעשה אח"כ?
רובנו נדרג את המשימות לפי סדר החשיבות שלהן, או במינוח אחר: על פי סדר העדיפות. בהנחה שהדחיפות של כל המטלות זהה, נדרג אותן מהחשובה ביותר לפחות חשובה ונעבור עליהן אחת-אחת ו"נסמן וי". חלקנו מסדרים את המטלות בראשנו וחלקנו ממש רושמים אותן על נייר או במחשב/טלפון.
הבה נתבונן בדוגמא הבאה: יש לנו בערך שעה עד שצריך להביא את הילד מהגן. בשעה הזאת יש לנו שלוש מטלות שכבר דירגנו על פי סדר הבא:
- עדיפות א': לכתוב אימייל חשוב.
- עדיפות ב': לקנות מספר דברים בסופר.
- עדיפות ג': לשלם חשבון בדואר.
כזכור, יש לנו רק שעה ואי אפשר לעשות הכל. נאמנים לסדרי העדיפויות שקבענו נבחר באפשרות "לכתוב אימייל". נכון?
ובכן... לא בטוח. בדוגמא הזאת, הדואר נמצא ליד הסופר, כך שאפשר להספיק את ב' ו-ג' ביחד. כעת צריך לבחור בין א' לבין ב' ו-ג' גם יחד. מה עדיף, איזו החלטה לקבל? מלכה או צריח ופרש גם יחד?
התשובה היא שאי אפשר לדעת, כי משהו חסר.
מה חסר? נא להיזכר במטריצת שיקולים ומשקלים. מה שחסר הוא המשקלים של כל אחת מהאפשרות.
אם פרש שווה 3 נקודות, צריח שווה 5 נקודות ומלכה שווה 7 נקודות, אזי ברור שמלכה עדיפה על כל כלי בפני עצמו, אבל אינה עדיפה על צריח ופרש גם יחד. אם אני זוכר נכון, המלכה שווה 9 נקודות, ואז היא עדיפה בכל מקרה.
אותו הדבר בחיים, אם האימייל חשוב, אך משקלו עולה אך במעט על שתי האפשרויות העוקבות, יהיה נכון יותר לבחור בקניות בסופר ובתשלום בדואר. ולהיפך.
נסכם: כולנו מסדרים את המשימות או המטלות שלנו על פי סדר עדיפויות. השאלה האם לבחור כל פעם בעדיפות הראשונה תלויה ביכולת שלנו לאגד משימות יחדיו, ובהערכה שאנו מקנים למשקלה של כל קבוצה.
ולסיום, שתי שאלות למחשבה – מהתעסקות במטלות הכי קטנות של החיים, להתעסקות בנושאים הכי חשובים:
אנשים רבים כאשר נשאלים לשלושת הדברים החשובים להם ביותר בחיים עונים פחות או יותר בדירוג הבא:
- עדיפות א': המשפחה
- עדיפות ב': מימוש עצמי
- עדיפות ג': הכנסה כספית / ביטחון כלכלי.
אפשרות ב' ו-ג' מתחלפות לפעמים, אבל כמעט תמיד המשפחה נמצאת בעדיפות ראשונה. יחד עם זאת, כשמסתכלים על ההתנהגות בפועל, נראה שהמשפחה נמצאת בעדיפות הנמכה מבין השלוש. האם אנחנו עושים, בתת המודע שלנו, חיבור בין אפשרויות ב' ו-ג' (קוראים לזה "קריירה"), ומעניקים להן משקל רב יותר מלעדיפות הראשונה שלנו?
ומה לגבי חברה צעירים יותר (דור ה-Y וכו'):
- א' – קריירה
- ב' – בן/בת זוג
- ג' – לעשות ילד
ברור כי ניתן לאחד את ב' ו-ג'. אילו משקלים הם מעניקים לכל אחת מהאפשרויות. מה הם מחליטים?
האם נקבל החלטה להקריב את המלכה כדי לזכות בצריח ופרש? ומה אם במקום פרש מדובר בשני צריחים?
אורי יהלום הוא מומחה בקבלת החלטות, השולח ידו גם בפרוזה.